Vlooien zijn een echte plaag. Eenmaal in huis kunnen ze zich razendsnel vermenigvuldigen en bezorgen ze mens en dier veel overlast. Ze veroorzaken veel jeuk, brengen ziektes en parasieten over en zijn de oorzaak van allergieën. Een effectieve vlooienpreventie is om alle dieren in huis maandelijks tegelijk te behandelen met een veilige, makkelijk toe te dienen kauwtablet of spot-on.

1. Begin zo snel mogelijk met behandelen

Wanneer een volwassen vlo op uw huisdier springt, begint ze vrijwel onmiddelijk met bloed zuigen. Dit is nodig om zich voort te planten. Een vrouwtjesvlo kan wel tot 50 eitjes per dag leggen! Deze eitjes vallen van uw dier in de omgeving en na 1-10 dagen komen er larven uit die zich gaan voeden met o.a. vlooienontlasting (verteerd bloed: zwarte korreltjes in de vacht van uw kat). Deze eitjes en larven kunnen zich in de kleinste kieren en spleten bevinden. Na ongeveer een week gaat de larve over in het popstadium en vormt een pop (cocon) waarin ze verder zal ontwikkelen tot volwassen vlo. Hoelang dit duurt is afhankelijk van de temperatuur en de vochtigheid. Binnen enkele weken kunnen larven zich ontwikkelen tot vlowassen vlooien en voor je het weet heb je een ware vlooienplaag in huis.

2. Er zijn altijd meer vlooien dan je ziet!

Voor iedere vlo die u ziet in de vacht van uw huisdier zijn er tot 30 in de huiselijke omgeving. Behalve volwassen vlooien zijn er ook poppen, larven en eitjes in de omgeving. Levende vlooien op uw dier zijn dus slechts het topje van de ijsberg! De eitjes, larven en poppen verstoppen zich in tapijten en donkere hoekjes, naden en kieren.

3. Begin met het behandelen van alle dieren tegelijkertijd

Omdat vlooien bloed nodig hebben om zich voort te planten moet u eerst uw dieren vlo-vrij maken.

4. Aanpakken van de omgevingstofzuigen vlooien

Stofzuigen: dit vermindert 20% van de vlooienpopulatie. Na gebruik de stofzuigerzak in een plastic zak weggooien. Kleed of kussen zo heet mogelijk wassen om de eitjes, poppen en larven te doden. Bij een ernstige of hardnekkige besmetting raden wij aan om ook de woning te behandelen met een veilige omgevingsspray, zoals Fleegard Spray. Deze is ook geschikt voor huishoudens met katten, in tegenstelling tot andere omgevingssprays en deze werkt maar liefst 6 maanden.

5. Let extra goed op als de verwarming aangaat!

In onze goed verwarmde huizen hebben de larven weinig problemen om zich te ontwikkelen. Een vlooieninfectie kan dus gedurende het hele jaar voorkomen! In onze dagelijkse praktijk merken wij op dat er in de herfst- en winterperiode extra veel problemen met vlooien(allergie) zijn. Veel mensen denken dat vlooien alleen ‘s zomers een probleem zijn, dit is dus niet het geval.

Wat maakt een vlooienmiddel een goed vlooienmiddel?

  • Snelle werking. Vlooien veroorzaken ernstige jeuk en kunnen ook ziekten overbrengen. Hoe sneller de vlooien dood zijn, hoe minder eitjes er kunnen worden gelegd, hoe minder de omgeving geïnfecteerd wordt.
  • Direct dodend zonder dat de vlo hoeft te bijten. Dit vermindert het risico op overdracht van ziekten en voorkomt ook vlooienallergie. Een vlooienallergie ontstaat als reactie op het speeksel van de vlo.
  • Liefst een werking tegen larven en/of eitjes. Dit draagt er aan bij dat uw huis eerder vlo-vrij is in vergelijking met een middel dat alleen de volwassen vlooien doodt.
  • Veilig voor mens en dier. Dit spreekt voor zich, maar is bij de ouderwetse vlooienmiddelen nog wel eens een probleem. Voor de moderne middelen is dit in orde.
  • Geen resistentie. Vlooienbandjes en vlooienshampoo’s bevatten vrijwel altijd verouderde middelen waartegen vlooien resistent zijn. Het is dus zonde van uw geld.
  • Makkelijk toe te dienen. Een kauwtablet één keer per drie maanden of een spot-on (pipet) één keer per maand is een stuk gebruiksvriendelijker voor u en uw dier dan een sprayflacon of shampoo. Wie het lastig vindt om driemaandelijks of maandelijks te behandelen kan een moderne generatie vlooien/tekenband (tot 8 maanden werkzaam) een uitkomst zijn.

Mogelijkheden om uw dier te beschermen tegen vlooien:

Kauwtablet

Bravecto: een smakelijke kauwtablet met leversmaak voor de hond tegen vlooien en teken. Toediening 1 x per 3 maanden. U hoeft niet meer te druppelen. Werkt binnen 8 uur tegen vlooien en binnen 12 uur tegen teken. Veilig bij honden vanaf 8 weken en vanaf 2 kg lichaamsgewicht. werkzame stof: fluralaner

Simparica: is een tablet tegen vlooien. Toediening 1x per maand. Geschikt voor honden.

Credelio: is een tablet tegen vlooien. Toediening 1x per maand. Geschikt voor katten.

Pipet

Stronghold: werkt tegen vlooien, vlooienlarven en vlooieneitjes. Daarnaast is het een middel tegen spoelwormen en tegen oormijt. Toediening door middel van een spot-on pipet, 1x per maand. Werkzame stof: selamectine.

Vectra 3D: beschermt tegen volwassen vlooien en teken. Dit diergeneesmiddel verhindert ook de vermenigvuldiging van vlooien gedurende twee maanden na de toepassing, door remming van het uitkomen van eitjes (ovicide activiteit) en door remming van het verschijnen van de volwassenen uit eieren gelegd door volwassen vlooien (larvicide activiteit). Het helpt zo mee aan de bestrijding van de vlooien in de omgeving. Het kan worden gebruikt als onderdeel van de behandelingsstrategie tegen vlooienallergie dermatitis, een ontsteking van de huid.

Dit diergeneesmiddel doodt en weert teken af (Rhipicephalus sanguineus en Ixodes ricinus gedurende een maand, en Dermacentor reticulatus gedurende maximaal drie weken). Als de teken al aanwezig zijn wanneer het diergeneesmiddel wordt toegepast, kan het gebeuren dat niet alle teken binnen de eerste 48 uur worden gedood maar wel binnen één week. Om teken te verwijderen wordt het gebruik van een geschikte tekentang aanbevolen.

Dit diergeneesmiddel weert vliegende insecten af (voorkomt bijten), zoals zandvliegen (Phlebotomus perniciosus), muggen (Culex pipiens, Aedes aegypti) en stalvliegen (Stomoxys calcitrans) gedurende een maand na toepassing. Het doodt ook muggen (Aedes aegypti) en stalvliegen gedurende één maand na toepassing.

Toediening door middel van een spot-on pipet, 1x per maand. Werkzame stoffen: dinotefuran/pyriproxyfen.

Gevolgen van vlooien

  • Vlooienbeten veroorzaken erg veel jeuk. Honden en katten beginnen zich te bijten en te krabben, en veroorzaken zo huidletsels en kale plekken.
  • Sommige dieren ontwikkelen zelfs een allergie op een vlooienbeet (op het speeksel van de vlo). De jeuk en de plekken gaan niet over, zelfs niet als het huis weer helemaal vlovrij is.
  • De vlo is drager van de lintworm. Uw hond of uw kat kan door het opeten van een vlo besmet raken. Vlooien kunnen ook nog andere ziekten overbrengen zoals de kattenkrabziekte-bacterie en potentieel het niesziektevirus bij katten (dat niesziekte veroorzaakt).
  • Bij een erge vlooieninfectie kunnen deze parasieten bij kittens zoveel bloed opzuigen, dat de dieren aan bloedarmoede lijden.

Preventie

Bescherm uw huisdier het hele jaar door preventief door elke maand ieder huisdier met een goed vlooienmiddel te behandelen. Liefst dus een middel dat behalve de volwassen vlooien snel doodt, ook een werking in de omgeving heeft.