Teken: overbrengers van ziekte, jeuk en overlast

teken bij huisdieren teken bij huisdieren ziekte jeuk Huisdieren zoals honden en katten en konijnen hebben vaak last van teken. Deze parasiet komt voor in bosrijk gebied,maar ook in parken en tuinen met struiken en hoog gras. Een teek is een kleine spinachtige parasiet. In het bosrijke en groene buitengebied van de Flevopolder in en rondom Dronten en Biddinghuizen komen ze veel voor. Ze veroorzaken huidinfecties en jeuk, maar ze kunnen ook levensgevaarlijke ziekten overbrengen, zoals de ziekte van Lyme, Babesiose en Ehrlichiose. Teken zijn het hele jaar door actief maar na een vochtige zomer en een zachte winter vind je ze het meest.

Ontwikkeling en Leefgebied

leefgebied teek bos parken grasgebiedEen teek wordt volwassen teek in twee tot vier jaar. Uiteindelijk wordt er op de gastheer gepaard, waarna het wijfje zich in ongeveer één week volzuigt met bloed. Daarna valt ze van de gasteheer af, legt duizend eitjes en sterft. Op plaatsen met lage begroeiing is de lucht redelijk vochtig en daar leven teken het best. Ze komen dus in natuurgebieden, maar ook in parken, tuinen en op boerderijen voor. De teek klimt op bv. een grashalmen en wacht tot een dier voorbij komt.

Behalve inheemse tekensoorten worden sinds kort ook de Dermacentor reticulatus, een tropische gast, steeds vaker aangetroffen in Nederland. Men vermoedt dat dit komt door de  klimaatsverandering en door toename van het vakantieverkeer naar Zuid-Europa en import van dieren. Teken kunnen behalve jeuk en irritatie ook nare ziektes overbrengen. Over de meest voorkomende ziekten veroorzaakt door teken vindt u onderaan deze pagina een aantal feiten.

Teken controle
Teken brengen dus levensgevaarlijke ziektes over op mens en dier. De enige manier om deze ziektes te voorkomen, is tegengaan dat teken op de hond komen en bloed kunnen zuigen. Daarom is het advies om teken te bestrijden, zodat overdracht van ziekte voorkomen wordt. Gelukkig worden de ziekten pas na enige tijd aanhechten door een besmette teek overgedragen. Hieronder volgt een opsomming met minimale tijd dat de teek vast moet zitten voordat de ziekteverwekker overgedragen wordt:

dagelijse controle op teken bij hondenAls u iedere dag uw hond of kat controleert op teken en eventuele teken meteen verwijderd, voorkomt u ziekteoverdacht. Met de bij ons verkrijgbare tekenpen of tekenpincet kunt u een teek heel gemakkelijk zelf verwijderen zonder dat hierbij de kop van de teek in de huid achterblijft. Alcohol moet u vooraf niet gebruiken, want door "stress" kan de teek alsnog "braken" en zo de parasiet overbrengen. Achteraf kunt u het wondje ontsmetten met wat jodium. Mocht de kop van de teek onverhoopt achterblijven -bijvoorbeeld omdat u geen tekenpincet hebt gebruikt- dan is dit gelukkig meestal geen probleem.

Nog beter is het om te zorgen dat uw huisdier zo weinig mogelijk met teken in aanraking komt. Een overzicht van de beste middelen op dit moment :

bescherming tegen teken bij honden en/of katten

Seresto ® 

 

Revolutionaire tekenband voor hond en kat die werkt als een langwerkende spot-on (niet op poederbasis!) . Enige veilige en goed werkzame middel tegen teken bij de kat op dit moment. 8 maanden werkzaam, waterbestendig, geurloos. De band heeft een veiligheidssysteem. Niet bij pups jonger dan 7 weken of dieren die overgevoelig zijn.

 

Activyl TickPlus® Pipet maandelijks toedienen. (permethrin en indoxacarb). Ook voor bescherming tegen vlooien en vlooienlarven. Niet bij katten.

 Advantix®

advantix spot on tegen teken luizen stalvliegen en vlooien bij de hond

Pipet, maandelijks toedienen, werkt ook tegen luizen, vlooien en stalvliegen. Ook voor bescherming tegen ziekte in het buitenland (permethrin & imidacloprid). Niet bij katten.

 Scalibor®

scalibor waterproof halsband tegen teken bij honden 6 maanden

 Halsband, waterproof, werkt 6 maanden. Ook voor preventie tegen ziekte in het buitenland. (deltamethrin). Niet bij katten.

 Pulvex®

pulvex spot on tegen teken bij honden maandelijks

 Pipet, maandelijks herhalen (permethrin). Niet bij katten.
 Defendog®defendog spray ideaal voor langharige honden tegen teken  Spray. Handig voor honden met een lange of dichte vacht (permethrin). Niet bij katten.

De beste middelen tegen teken bij de hond zijn middelen die deltamethrin of permethrin bevatten. Deze middelen hebben naast een tekendodende werking ook een insectenverdrijvende (repellent) werking. Teken zullen dus niet graag op uw hond springen. Voor de kat zijn deze middelen NIET geschikt. Onze ervaring en die van onze klanten leert dat deze middelen erg effectief zijn tegen teken.

Er bestaan pipetjes die maandelijks op de huid gedruppeld moeten worden (Pulvex® ,Advantix® ). Zo werkt deze spot-ons al binnen 24 uur. Bij honden met een dikke vacht is het beter om geen losse pipetten te druppen, maar om te sprayen met Defendog® waarbij het middel goed moet worden ingewreven, met name daar waar teken vaak zitten; achter de oren en op de kop.

U kunt ook kiezen voor een goed werkzame tekenband zoals die van het merk Scalibor® of Seresto® . De eerste geeft tot maximaal 6 maanden bescherming en de andere tot 8 maanden. De laatste tekenband werkt ook tegen vlooien. Met beide banden mag gezwommen worden. Na het omdoen heeft de tekenband twee weken nodig voor een optimale bescherming.

Tekenmiddelen die permethrin, deltamethrin of flumethrin bevatten zijn overigens ook werkzaam tegen zandvliegen die in Zuid-Europa de Leishmania parasiet overbrengen.

Als een dier met teken behandeld wordt, blijft de teek soms nog vast zitten in de huid, het kan dan lijken alsof het middel niet gewerkt heeft, maar dat is dan niet zo. De teek is al dood.

Let op; geen enkele van deze producten geeft een volkomen waterdichte bescherming, dagelijkse controle op teken blijft belangrijk. Alle bovengenoemde producten zij bij Delta Dierenartsen extra voordelig verkrijgbaar. Vaste klanten komen daarbij in aanmerking voor een exclusief jaarpakket en buitengewoon voordelig jaarpakket. Meer informatie krijgt u van onze assistentes.

Ziekte van Lyme

Bij de hond nemen we een rode ring door ziekte van Lyme niet waar. Bij de hond kan de Lymebacterie koorts, gebrek aan eetlust, sloomheid en kreupelheid veroorzaken. De bacterie kan gewrichtsontstekingen, zenuwverschijnselen en hartritmestoornissen veroorzaken. Als een behandeling (antibiotica) niet op tijd wordt begonnen, dan kan de hond blijvende beschadigingen overhouden of zelfs overlijden. Een snelle behandeling geeft meestal compleet herstel.

Bij honden is het waarschijnlijk dat er vaak infecties optreden, maar onduidelijk is op welke schaal de ziekte voorkomt omdat de ziekte lastig aan te tonen is. Bij onbegrepen koortspieken kan door het uitsluiten van andere oorzaken de verdenking Ziekte van Lyme waarschijnlijker worden. Maar de diagnose met zekerheid stellen blijft dus heel moeilijk. Bij een verdenking op ziekte van Lyme is het zaak om tijdig te behandelen (antibioticumkuur).

Babesiose ("hondenmalaria")

Babesiose wordt veroorzaakt door de piroplasmose parasiet Babesia Canis. Deze parasiet nestelt zich in de rode bloedcellen van de hond en maakt ze kapot. De hond krijgt bloedarmoede, bloedplassen, geelzucht, lusteloosheid en hoge koorts. Zonder tijdig ingrijpen kan de hond hieraan dood gaan. De ziekte wordt ook wel "hondenmalaria" genoemd. De ziekte komt vooral voor in Zuid - Europa. Maar de afgelopen jaren zijn er een aantal gevallen van besmetting in Nederland geweest. Waarschijnlijk zijn dit teken die op honden of geïmporteerd vee meegenomen zijn uit Zuid - Europa, hier vervolgens overleven en nieuwe honden besmetten.

Om Babesiose te voorkomen bestaat er de Pirodog ® vaccinatie. Het is een vaccin dat vanaf 5 maanden leeftijd gegeven mag worden. De basisenting bestaat uit 2 x enten met 3 tot 4 weken tussentijd. Dieren die constant in een besmette omgeving verblijven, moeten ieder half jaar opnieuw gevaccineerd worden. Ook deze vaccinatie geeft geen 100% bescherming, maar eventuele ziekte verschijnselen zullen veel minder ernstig zijn. Deze enting adviseren wij wanneer uw hond voor langer verblijf meegaat naar gebieden in Zuid-Europa waar Babesia veel voorkomt.

Ehrlichiosis
Deze ziekte wordt veroorzaakt door de parasiet Ehrlichia Canis. Deze parasiet gaat ook in de bloedcellen van de hond zitten en veroorzaakt hoge koorts, sloomheid, gewichtsverlies. Zonder tijdig ingrijpen kan de hond hieraan dood gaan. Ehrlichia is regelmatig in Nederland vastgesteld en wordt net als Babesia meegenomen uit Zuid Europa.

 


© 2015 Delta Dierenartsen Dronten & Biddinghuizen | Webdesign & realisatie: Arends Web Solutions